Дерматоскопія в діагностиці захворювань волосся

10 березня 2020

Дерматоскопія в діагностиці захворювань волосся

Псоріаз не є протипоказанням до вагітності, більш того? як правило під час вагітності прояви псоріазу мінімізуються. Це пов'язано з тим, що активність імунної системи матері фізіологічно знижується, щоб успішно виносити дитину.

Але іноді буває так, що прояви псоріазу зберігаються або навіть посилюються. І тоді постає основне питання, ніж лікувати? Адже, як відомо, більшість медичних препаратів протипоказані вагітним.

 

ВІЗУАЛІЗАЦІЯ ПРОЦЕСІВ ХВОРОБ ВОЛОССЯ

При себорейному дерматиті можна чітко візуалізувати суху або жирну «лупа», наявність запалення шкіри. При дифузійної телогеновая алопеції і андрогенної алопеції - скорочення кількості волосяних фолікулів на одиницю площі. При осередкової алопеції є характерні симптоми, пов'язані з випаданням волосся, внаслідок впливу запальних реакцій імунної системи на волосяний фолікул.

При рубцевих алопеція візуалізується чітка дерматоскопічне картина сполучнотканинних рубців. Це допомагає відрізнити рубцеву алопецію від осередкової.

Крім того на шкірі волосистої частини голови часто зустрічаються новоутворення: пігментні освіти, родимки або невуси, які можуть мати опуклую форму і травмуватися при розчісуванні або фарбування волосся, судинні освіти, і інші доброякісні утворення.

ДІАГНОСТИКА РАКУ ШКІРИ ВОЛОСИСТОЇ ЧАСТИНИ ГОЛОВИ

Своєчасна діагностика раку шкіри за допомогою сучасного методу дерматоскопія дозволяє визначити злоякісні утворення на шкірі волосистої частини голови: меланома і немеланомні раки шкіри (базаліома, плоскоклітинний рак шкіри) і передракові стани (актинічний кератоз).

Особливість будови шкіри голови - наявність волосяних фолікулів істотно змінює структуру утворень, які можуть мати зовсім інший вигляд, ніж такі ж освіти на гладку шкіру. Тому метод дерматоскопія грає ключову роль в діагностиці і Дифдіагностика утворень на шкірі голови.